Diş Eti Çekilmeleri

Dişeti Çekilmeleri, diş etlerinin çekilerek diş köklerinin ortaya çıkmasına yol açan hastalığa verilen isimdir. Dişeti Çekilmeleri genel olarak diş etlerinin diş üzerinde bulunan kısmın mine seviyesinin altına düşmesi sonucu köklerin ortaya çıkması olarak görülür.

Dişeti Çekilmelerinin belirtileri arasında dişlerin dip kısımlarında görülen renk farklılıkları en önemli belirti olarak ifade edilebilir. Ayrıca dişlerde sızlama başlaması ve hassasiyetin artması da belirtiler arasındadır.

Dişeti Çekilmeleri birçok farklı sebepten oluşabilmektedir. Yanlış fırçalama da bu sebeplerin en önemlisidir. Ayrıca dişlerin günde 3 defadan fazla fırçalanması da Dişeti Çekilmelerine yol açabilmektedir. Bunların yanında sert diş fırçalama ve dişlerde yer değişikliği de Dişeti Çekilmelerine sebep olan etkenler arasındadır.

Dişeti Çekilmelerine sebep olabilecek risk faktörleri arasında yüksek ve anormal frenumlar, çeşitli diş eti hastalıkları ve daha önce yapılmış olan hatalı dolgular ile kaplamalar sayılabilmektedir. Bu gibi nedenler hastalığın riskini de artırmaktadır.

Dişeti Çekilmeleri  eğer ön dişler bölgesinde ise estetik problemler başta olmak üzere, diş taşı ve plak oluşumu,diş köklerinde çürüklerin oluşması ve diş köklerinde oluşan hassasiyet de ortaya çıkabilecek komplikasyonlar arasındadır.

Doktor randevusu öncesinde ağız ve diş temizliğine dikkat edilmelidir. Bu muayene açısından daha sağlıklı sonuçlar alınması için gereklidir.

Dişeti Çekilmeleri fiziksel muayene ile kolayca tespit edilebilir. Uzman bir doktor tarafından fiziki olarak muayene edilen hastanın şikayetleri de dinlenerek hastalığın teşhisi kolaylıkla koyulabilir.

Öncelikle hastaya doğru fırçalama eğitimi verilerek çekilmelerin daha ileri boyutlara ulaşması engellenmelidir.

Dişeti Çekilmelerinde üç ayrı tedavi yöntemi vardır. Bunlardan birincisi meydana gelen hasarların ortadan kaldırılması için hasarlı bölgelere dolgu yapılmasıdır. İkinci tedavi yöntemi ise diş eti duyarlılığının tedavisidir. Üçüncü ve son tedavi yöntemi ise çekilen diş eti dokusunun cerrahi işlem ile tekrar eski haline kavuşturulmasıdır.

Sert kıl yapısına sahip diş fırçaları kesinlikle kullanılmamalı, orta sertlikte hatta yumuşak kıllı diş fırçaları tercih edilmelidir. Doğru teknikle yani dişetlerinden dişe doğru (kırmızıdan àbeyaza doğru) diş fırçalama yapılmalı ve kesinlikle aşırı şekilde bastırmaktan kaçınılmalıdır.

Ayrıca doktor kontrollerinin ihmal edilmemesi gerekmektedir.

İlgili Uzmanlarımız



İlgili Uzmanlarımız
Dt.Sabri Cengiz TOLUNGÜÇ
(Diş Hekimi)

Dt. Mehmet KOLKIRAN
(Diş Hekimi)

İlgili Branşlar



İlgili Branşlar
Diş Hekimliği

SAĞLIĞINIZI YAKINDAN TAKİP EDİN!